„Софийски магьосници“ от Мартин Колев


Смях, тълпи, клаксон, звук от токчета, улични музиканти, кафене, цигарен дим, детски плач, книги, вятър, планина, джаз... Ще попитате за какво става дума? Отговорът е прост - София. Тя е всичко това и още много повече.
Не е лесно да си софийски магьосник. Трябва да браниш града от злите здрачници и силите на мрака, без да очакваш нещо в замяна. Всичко върви по обичайния си начин, докато не започват да изчезват магьосници. Маг-милицията обаче не предприема нищо. За щастие с разследването се заема Свилен Воев. Животът му става още по-объркан, когато една вечер среща младия Бриян. Момчето се оказва по-талантливо отколкото някой е подозирал, затова Свилен решава да го вземе под крилото си и да му разкрие някои от тайните на магична София. Бриян научава много - за невидимите улици, за съперничеството между зорници и здрачници, за вълшебните талисмани, за старата кръчма на Шестте кьошета... В мрака обаче бродят сенки, които скоро ще тръгнат по петите на героите. Ще успее ли Бриян да се справи с препятствията, които стоят пред него? Ще успее ли да направи правилния избор? Какво общо има сивата котка, която обикаля столичните улици, с всичко това? Отговорите могат да се намерят из улиците на София - видими и невидими.
Мина доста време откакто прочетох „Софийски магьосници“. Все още не беше обявено кога ще бъде предствянето на книгата, когато чух за нея. Първата ми мисъл беше „Магьосници и София... Не звучи никак зле... Задължително ще се чете!“ И така, не след дълго, в приятната атмосфера на един софийски бар, се проведе дългоочакваното за мен представяне на въпросната книга. Нямах търпение да взема своя екземпляр в ръце и да се потопя в чудния свят на София - малко по-различна отколкото я познаваме.
Книгата се чете изключително бързо. Увлекателна и забавна е. След като си я прочел, няма как да не започнеш да чуваш джаз, разхождайки се из вече познатите улици. Мнозина я сравняват с книгите за Хари Потър. Някои вероятно биха казали, че не е нищо особено. „Софийски магьосници“ може и да не е най-доброто фентъзи, което може да се намери на пазара, но някак успя да си издейства специално място в сърцето ми. Книгата не се занимава само с проблемите на магичния свят. Тя засяга и теми, с които всеки би могъл да се сблъска в ежедневието си.
Според мен, „Софийски магьосници“ е наистина добра и си заслужава отделеното време. Надявам се скоро да видим продължение на историята на младия Бриян. Очаквам го с нетърпение!

Comments

Popular Posts